Girişimcilik sözcüğü, bir ürün ya da hizmet üretmek için risk alarak fırsatları değerlendirmek ve yenilikleri yakalayarak ekonomik hayata geçirmek olarak tanımlanabilir. İş dünyasında girişimcilik sözcüğü en kısa ifadeyle “kendi işini kurmak” anlamında kullanılır.
Öte yandan girişimcilik, sezgilerden hayaller kurmaya, bu hayalleri ayakları yere basan projelere dönüştürmeye ve bu projeleri gerçekleştirmeye kadar geçen uzun süreci de kapsayan geniş anlamlı bir sözcüktür.
Girişimci Nedir?
Girişimcilik nedir sorusuna cevap verdikten sonra sıra girişimcinin tanımına geliyor. Bir üretim yapılabilmesi için emek, sermaye, ham madde, enerji, teknoloji ve girişimci gerekir. Fırsat girişimcileri, potansiyel fırsatları ve ihtiyaçları görerek pazara bir ürün ya da hizmet sunarlar. Yeni pazar bulur ya da var olan pazarı genişletirler. Yaratıcı girişimciler ise, yeni bir ürün ya da hizmeti ortaya çıkarırlar. Yeni süreçler geliştirmek veya yeni bir organizasyon yapısı kurmak da yaratıcı girişimcilik örnekleri arasında yer alır.
Nasıl ki herkes maaşlı çalışan olamıyorsa, herkes de girişimci olamaz. Öncelikle kişide “girişimcilik kapasitesi” olması gerekir. Yapılan araştırmalar, başarılı girişimcilerin belli başlı karakteristik özellikleri olduğunu gösteriyor. Peki bu özellikler nelerdir?
Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Başarılı girişimcilerin ortak özelliklerine bakmadan önce ortak amaçlarını bilmekte fayda var. Genelde kişiler, kendi işlerinin patronu olmak için girişimci olmayı seçerler. Bunun yanı sıra iyi kazanç elde etmek, tanınmak, prestij kazanmak, bağımsız olmak, istediği işi yapmak gibi nedenler de girişimcilerin ortak amaçları arasında yer alır. Bu girişimcilerin sahip olması gereken özellikleri detaylı bir şekilde aşağıda sizler için derleyelim.
1.Büyüme odaklı olmak
Girişimcilik sadece şirket kurmaktan ibaret değil. Şirketin büyümesi için çabalamak da girişimciliğin temel taşıdır. Başarılı girişimciler sürekli büyüme planları yaparlar ve hedeflerini oluştururlar. Büyüme odaklı olmayan girişimlerin başarılı olması mümkün olmayacaktır.
2.Meraklı ve araştırmacı olmak
Her girişimcinin sahip olması gereken özellikler arasında meraklı ve araştırmacı olmak da var. Yeni fikirler bulmak için araştırma yapmayanların girişimci olup olmadıkları zaten tartışılır. Gelişmeleri, rakipleri, başarılı girişimcileri, başarı yöntemlerini araştırmayan girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmeleri zor olacaktır.
3.Hedef odaklı çalışmak
Başarılı girişimcilerin özellikleri arasında hedeflerine tam olarak konsantre olmaları da yer alıyor. Attığı her adımı önceden planlayan ve hedeflerini koyan girişimcilerin başarıya ulaşmaları daha hızlı oluyor.
4.Finans yönetimi
Girişimcilerin sahip olması gereken özellikler arasında parasını yönetebilmesi de yer alıyor. Eğer girişimci parasını yönetemiyorsa şirketini yönetmesi de söz konusu olamaz. Gelir – gider takibini, kar durumlarını ölçebilen ve birikim yapabilen girişimcinin başarılı olmaması söz konusu değildir.
5.İkna kabiliyeti
İyi bir girişimci aynı zamanda iyi bir satıcıdır. Bu satış sadece ürün ve hizmet değildir. Girişimciler öncelikli olarak fikirlerini satabilmelidir. Aksi takdirde fikirleri havada kalacaktır.
6.Stres yönetimi
Stres, girişimcinin hayatında olmazsa olmazlardan biri. Girişimci olarak stresini yönetemeyenler, zorluklar karşısında demoralize olanlar ya da çabuk pes edenlerdenseniz bu yol size göre değil demektir. Girişimcilerin özellikleri arasında mutlaka ve mutlaka stres yönetimi ve zor durumlarla baş edebilme yeteneği yer almaktadır.
7.Üretkenlik
Girişimcilerin sahip olması gereken özellikler listesinde en önemlilerden biri de üretkenliktir. Girişimci dediğimiz, olmayanı bulan ve hayatımıza dahil eden kişiler olduğu için onlardan beklememiz gereken sürekli yeni şeyler üretmeleridir. Siz de başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız verimliliğinizi arttırmanın yollarını keşfetmelisiniz.
8.Fırsatları değerlendiren
Başarılı girişimcilerin özellikleri fırsatçı olmaları ve karşılarına çıkan her fırsatı değerlendirebilmeleridir. Bunun için de iyi bir gözlemci olmak gerekir. Maddi anlamda tüm olanakları ve yeni fikirleri değerlendirmek hayatlarının bir parçası olmalıdır.
9.Hırslı ve çalışkan
Girişimcilik çok çalışmayı ve risk almayı beraberinde getirir. Gece yarılarına kadar sürecek çalışma hayatı start up firmaların yöneticilerinin zevkle yürüttüğü bir süreç olacaktır. Ancak çok çalışmak için de hırslı olmak gerekir. Fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimcilerin amaçlarından vazgeçmemesi önemlidir.
10.Yönetim
Başarılı girişimcilerin sahip olması gereken özellikler arasında hem personel hem de şirket yönetimi yer alır. Herkese eşit mesafede olan, departmanlar arası ilişkiyi koordine edebilen, krizleri yöneten kişi esasen başarılı bir yönetici olarak adlandırılabilir. Şirketleri kurmak sadece yeterli değildir, onu yönetebilecek liderlik özelliklerine de sahip olmak gerekir.
11.Hatalardan ders çıkarabilmek
Girişimcilik riskli bir süreçtir ve hatasız olmaz. Dolayısıyla hata yaptığınızda motivasyon düşüklüğü yerine kaldığınız yerden devam etmeniz gerekir. hatalarınızdan ders aldığınız sürece tecrübe kazanır ve ilerleyebilirsiniz. Aksi halde tek bir kriz bile tüm emeklerinizi harcayabilir.
- Kendini geliştirmek
İş hayatında bilmediklerimizi öğrenmek, kendimizi geliştirmek her zaman kazanç sağlar. Bu nedenle kendini geliştirmek, her girişimcinin sahip olması gereken özelliklerden olmalıdır. Hatta sahip olması gereken bir alışkanlıktır. Hem kurumsal hem de bireysel açıdan yeniliklere açık olmak gerekir.
Her girişimcinin sahip olması gereken özellikler, iş hayatı için ve yaratıcı fikirlerin gerçeğe dönüşebilmesi için gereklidir. Başarılı bir girişimci iyi bir fikir ürettikten sonra maddi ve manevi anlamda onu sürdürebilmeli, krizleri çözebilmeli, kendini ve şirketini geliştirmeye devam etmelidir. Girişimcilik ruhu kaybedilmediğinde başarı kaçınılmazdır…