Instagram sonunda daha önceden istediğinizin bile farkında olmadığınız bir özelliği piyasaya sürdü: TV networku olan IGTV.
IGTV yani Instagram TV hem uygulama hem de asıl Instagram uygulamasında kullanabileceğiniz bir fonksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Instagram tarafından “şu ana kadarki en heyecan verici özellik” olarak nitelendirilen IGTV özünde bir televizyon sistemi. Ama doğrusunu söylemek gerekirse aslında biraz da kafa karıştırıcı bir özellik, en azından başlangıç için.
IGTV’nin fonksiyonunu; içeriklerle, hikayelerle ve yayın akışlarıyla uğraşma zorunluluğu olmadan Instagram’da birçok video izlemenin bir yolu olarak özetleyebiliriz. Fakat gerçekte IGTV aslında bundan çok daha da fazlası.
Peki IGTV nedir?
Aslında Instagram’dır ama video içeriklerinin süreleri çok daha uzundur. IGTV, çok daha uzun süreli içerikleri izlemek için tasarlanmış olan bir uygulamadır.
IGTV’yi normal Instagram’dan ayıran en önemli özellik; yayın akışı, hareketsiz fotoğraflar ve hikayeler gibi şeylere sahip olmamasıdır. Ayrıca Instagram ile karşılaştırıldığında IGTV video içeriklerini çok daha uzun bir süre ile kısıtlıyor. Normal Instagram’da paylaşmak istediğiniz bir videonun süresi sadece bir dakika ile sınırlıyken IGTV’de paylaşmak istediğiniz videoların süre kısıtlaması bir saate kadar uzuyor.
IGTV’yi YouTube gibi rakiplerinden ayıran asıl özellik, dikey şekilde çekilmiş olan videolar üzerine odaklanmasıdır. Yani IGTV’de video paylaşma ve izleme deneyimleri, telefonunuzu normal tutmanız gerektiği şekilde tasarlanmıştır. Kısacası IGTV’deki videoları izlemek için telefonunuzu yana yatırmak zorunda değilsiniz. Aynısı video yüklemek için de geçerli. Normalde video çekerken telefonunuzu yatay bir konumda tutmanız gerekebilir. Ama IGTV’de durum böyle değil, telefonunuzu normal dikey tutup videonuzu o şekilde yayınlıyorsunuz.
IGTV profiller yerine kanallar yardımıyla organize edilmiştir. Aslında ikisi de neredeyse birbiriyle aynı. Bu hizmeti kullanmaya başladığınızda ya da takip ettiğiniz bir kişi kullanmaya başladığında, uygulama kullanıcıdan bir kanal oluşturmasını istiyor. Sonra oluşturulan bu IGTV kanalı o kullanıcının normal Instagram profiline bağlanıyor.
IGTV’nin kurulma amacı nedir?
Bu sorunun iki tane cevabı var ve her iki cevap da doğrudur. Hangi cevabın size göre daha önemli olduğuna karar vermek, ne kadar kuşkucu olduğunuza göre değişiklik gösterecektir.
İlk cevaba göre insanlar Instagram’da video izlemekten keyif alıyor. Her ne kadar Instagram bir fotoğraf paylaşım uygulaması olarak işe başlasa da hareket eden görseller artık bu platformu ele geçirmiş durumda. Bu nedenden dolayı Instagram, kullanıcıların daha rahat bir şekilde video izlemesi için daha iyi ve uzun süren bir video izleme deneyimi sunacak şekilde tasarlanmış olan IGTV’yi kurdu.
Ama aynı zamanda Instagram’ın sahibi olan Facebook’un bir süredir video platformu olmaya oldukça fazla ilgili duyduğunu da belirtmemiz büyük bir önem taşıyor. Facebook bir video platformu olmaya yönelik birçok fonksiyona ev sahipliği yapmasına rağmen bunların neredeyse hepsi başarısız oldu. Videoların yanlarında yer alacak olan reklamların ücreti daha fazladır, bundan dolayı bu tipteki reklamlar Facebook ve Instagram için çok daha fazla değer taşır. Yani ne kadar fazla kullanıcı video izlemeye teşvik edilirse, bu iki şirket için de işler bir o kadar iyi olacaktır. İşte ikinci cevap da bu.